Eigen grenzen bewaken

Iets wat ik ontzettend lastig vind en waar ik voorheen ook wel veel moeite mee heb gehad is toch wel het bewaken van mijn eigen grenzen. Vroeger liep ik net iets te lang door met dingen waar ik mee zat, zei ik echt overal ja op en had ik soms moeten om alles te moeten bolwerken. De laatste vijf jaar gaat het een stuk beter, weet ik mijn eigen grenzen beter te bewaken en geef ik aan wanneer het mij niet lukt. Een serieus onderwerp vandaag, maar ik denk wel een belangrijke levensles voor vele. Ik ben zeker niet de enige die daar moeten mee heb gehad en nog wel eens heb. Ik ga nog wel eens net even iets te ver waardoor mijn energie soms ver te zoeken is. Wat ik vooral heel erg lastig vond is ‘wat zijn nou precies je grenzen’ en wat is de balans tussen gewoon druk zijn en veel willen en over je eigen grenzen heen gaan?

Bewaak je eigen grenzen en dat is voor iedereen een persoonlijk iets. Het is lastig in een wereld van iedereen tevreden willen houden, maar het ook goed doen op je werk/school/stage, een leuke vriendin zijn voor vele, maar ook nog eens super sociaal en ergens goed in willen zijn. Wij willen heel veel in ons leven, maar als je niet op je eigen grenzen let wordt het uiteindelijk allemaal veel te veel.

“grenzen stellen beperkt ons maar geeft ons ook vrijheid”
★ Durf nee te zeggen. Iets wat ik vroeger heel erg lastig vond. Ik zei op heel veel dingen ja, waardoor ik wel eens spijt had van dingen. Bijvoorbeeld dat je een hele drukke week heb en iemand aan je vroeg of je extra wilde werken bij je bijbaan, terwijl je die dag al naar school, stage was geweest en je in je tentamenweek zat. Het maakte mij niet uit, ik zei overal ja op en ik vond het lastig om nee te zeggen tegen mensen. Resultaat? Dat ik uiteindelijk wel eens tot midden in de nacht dingen moest gaan doen voor school om alles af te kunnen hebben. Had ik ook in de middag af kunnen hebben, maar ik ”moest weer van alles doen”. Je kan gewoon zeggen als het je niet uitkomt, durf eerlijk te zijn.

★ Je grenzen zijn persoonlijk. Geef goed aan wat jouw grenzen zijn, zonder je te laten beïnvloeden door de mening van anderen.

★ Ontdek je eigen grenzen. Wat voelde je toen je vorige keer over je eigen grenzen heen ging? Voelde je misschien lichamelijke klachten? Kreeg je er nog energie van? Let goed op je eigen lichaam en de waarschuwingssignalen die lichaam de vorige keer of de keren daarop al had afgegeven. Altijd hoofdpijn, stress-gevoel, lichamelijke klachten of verandering in je gedrag? Neem maar van mij aan dat het echt niet goed voor je lijf is als je over je grenzen heen gaat. Je wordt niet gelukkig met jezelf op deze manier.

★” Help eerst jezelf, anders kan je ook een ander niet helpen” nog zo’n mooie quote uit mijn Pedagogiek-tijdperk op school. Ik heb in deze opleiding ook heel veel persoonlijke dingen geleerd die mij nog steeds bij zijn gebleven. Deze quote wordt gebruikt voor hulpverleners. Je moet eerst je eigen problemen oplossen, voor je een ander kan helpen. Ik koppel dat ook altijd terug op het grenzen stellen en bewaken, als jij nee zegt is het ook goed voor anderen. Je wordt veel leuker, liever, socialer als je alles gewoon goed voor elkaar hebt en balans hebt gevonden.

★ Benoem duidelijk je eigen behoefte in situaties en laat je niet beïnvloeden door andere omdat die vinden dat je dat toch best wel even kan doen. Ik was vroeger wel gevoelig voor dat soort momenten, vooral als er nog wat complimenten te pas kwamen.

★ Alleen jij kan het veranderen!

Eén van de quotes die mij heel erg is bijgebleven uit mijn eigen opleiding is “grenzen stellen beperkt ons maar geeft ons ook vrijheid“. Een leraar op het HBO zei ooit deze quote tegen mij omdat uit een persoonlijk gesprek kwam dat ik daar soms wat moeite heb gehad / mee had.

Een serieus onderwerp, maar ik vind dat je ook over serieuze onderwerpen moet kunnen bloggen/schrijven. Je levenslessen die je door de jaren heen hebt geleerd, waar jij sterker door bent geworden, kan je delen met andere mensen. Wie weet heb jij ook wel een mooie levenles en die mag je altijd delen onder mijn artikelen.

Ik vind het prettig om zo nu en dan eens een serieus onderwerp voorbij te laten komen en op deze manier een betere manier van je eigen ik kan worden. Durf naar jezelf te kijken, te evalueren en een nog betere versie van jezelf te worden.

Ben jij goed in het stellen van je eigen grenzen? Heb je dat door de jaren heen (net als ik) moeten leren, of is het iets waar je wel heel erg sterk in bent?