Hoe (regelmatig) sporten mijn leven heeft veranderd

Vandaag een artikel waarvan ik een jaar geleden niet had gedacht dat ik hem zou schrijven. Een artikel over sporten en als ik ergens heel erg lui en laks mee was, dan was het wel sporten. Vandaag dus een artikel over sporten: Hoe (regelmatig) sporten mijn leven heeft veranderd. Ik was lui, maar ik wist ook niet goed wat voor sport ik moest gaan doen. In mijn jongere jaren heb ik heel lang op turnen gezeten, fitness, toen nog een seizoen op voetbal en ik ben ruim een jaar bezig geweest met hardlopen. Hardlopen vind ik best leuk voor een half uurtje, maar zodra het regenachtig weer, er veel wind staan en/of het koud aanvoelt dan ging ik niet. Ik kon mijzelf niet over het weer heen zetten en aangezien het in Nederland regelmatig regent, ging ik steeds minder hardlopen. Ik deed eigenlijk niet zoveel en de 10 minuten die ik op een dag naar m’n werk fiets waren ook niet echt van belang om mee te tellen voor een ‘sport’. Ik voelde mij steeds meer energieloos en was soms niet vooruit te branden.

Maar welke sport past er dan bij mij?

Ik vond het echt heel erg lastig om een sport te zoeken wat bij mij past. Niet alleen maar wat er persoonlijk bij mij past, maar ook bij mijn ‘levensstijl’ en hoe ik in elkaar steek. Wat ik ook echt heel erg belangrijk vond dat ik niet gebonden was aan een vaste dag en een vaste tijd. Ik werk namelijk verschillende tijden en dat rouleert wekelijks. Dan zou ik bijvoorbeeld maar 2 keer in de maand op een vrijdag aan les kunnen deelnemen. Ik vond het maar lastig! Zou ik gaan voor fitness? Dan was wel het beste te combineren met m’n werkrooster, maar ik vind fitness heel erg saai. Of zal ik gaan voor een teamsport? Maar ik kon qua teamsporten niet heel veel bedenken wat mij leuk leek. Zumba? Ik ben zo houterig en ik heb totaal geen ritme-gevoel. Yoga was ook even in mij opgekomen en had al een yoga-studio in de buurt opgezocht. Vervolgens heb ik de site weer gesloten, want yoga was te zweverig.

Dan toch maar hardlopen had ik bedacht en dat had ik in 2015 denk welgeteld twee keer gedaan. Ik bleef maar twijfelen en twijfelen. Na lang nadenken en een paar yoga video’s op YouTube gedaan te hebben besloot ik mij toch maar aan te melden voor een introductieprogramma in de yoga. Ik ging er blanco in en besloot het gewoon te proberen. Ik vond het meteen heel erg lekker, maar zwaar tegelijk. Lang in dezelfde houding vond ik lastig en ik kon nog niet goed ontspannen. Het heeft een paar weken geduurd voordat ik ook kon ontspannen en welke lessen er voor mij het beste waren. Wil je meer over yoga lezen, dan raad ik je m’n yoga update aan om te lezen.

Meer energie

Ondanks dat de eerste periode van het sporten mij veel tijd en energie kostte, kreeg ik er juist ook veel meer energie door. In het begin moest ik heel erg wennen aan de oefeningen, aan de lessen, dat de ontspanning nog ver te zoeke was. Ik vond het in het begin erg zwaar, maar tegelijkertijd voelde het prettig.

Ik moest mijzelf soms wel naar een les slepen (en dat moet ik nu nog wel eens), maar als ik er eenmaal was en de energie die het mij opleverde voelde zo heerlijk. Waarom ben ik niet eerder gaan sporten? Ik voelde mij zoveel beter dan het eerste half jaar. Mijn rugpijn werd minder, maar ook de hoofdpijn die ik wel eens had. Ik voelde mij gezonder, fitter en een betere versie van mijzelf.

Ik voel mij veel beter

Doordat ik ging sporten, meer energie kreeg en meer regelmatig had in het sporten, merkte ik dat ik lekkerder in mijn vel ging zitten. Ik kon veel meer aan en merkte dat ik ook juist door het sporten meer energie kreeg, maar ook meer inspiratie voor mijn blog. Mijn hoofd werd rustiger en ik werd minder chaotisch. Nu kan ik nog wel eens heel erg chaotisch zijn, dat zit gewoon een beetje in mijn karakter, maar ik krijg nu wel veel meer voor elkaar op een dag. Ik voel mij rustiger en ik heb meer inspiratie voor het bloggen. Ik vind namelijk het lichamelijke aspect en hoe jij op een bepaalde situatie reageert heel erg interessant. Ik word er door geïnspireerd om op meer persoonlijk gebied te bloggen aan. Ik zit sinds ik sport echt veel beter in mijn vel. Het was niet dat ik ongelukkig was, maar ik was wel eens in strijd met m’n eigen lusteloosheid. Totaal nergens kracht voor om iets te ondernemen en daar had ik last van.

Nog meer structuur in mijn leven

Ik ben echt een planner en ik kan dat heel erg goed. Het is van nature al zo dat ik een planner ben en voor m’n blog ben ik dat nog veel meer geworden. Ik werk graag vanuit lijstjes en zo krijg ik een heleboel voor elkaar op één dag. Het verbaasd mijzelf soms wat ik allemaal op een dag kan doen. Een ellendig lange to do list maken en het dan vervolgens allemaal netjes afronden, dat vind ik een heel fijn gevoel geven. Structuur en regelmaat vind ik prettig en ik heb dat door het sporten ook nog meer gekregen. Ik sport iedere week op een vaste dag en de tweede keer in de week wissel ik op welke dag ik naar yoga ga. Twee keer in de week vind ik echt heerlijk en ik merk dat m’n lichaam daar ook erg goed op reageert.

Ik kan best wel goed doorzetten met mijn werk, toen ook met mijn studie, maar met sporten had ik voor m’n gevoel echt 0,0 doorzettingsvermogen. Ik vond het heel erg lastig om door te zetten en ik gaf heel erg snel op. Ik ben trots op mijzelf dat ik iets heb gevonden waar ik voor open heb gestaan (toch wat minder zweverig dan ik dacht) en mijn vooroordelen aan de kant heb kunnen schuiven. Ik had nooit gedacht dat ik nog een artikel over ‘hoe (regelmatig) sporten mijn leven heeft veranderd’ zou schrijven voor m’n blog. Dus ik ben trots op mijzelf en ik ga lekker op deze voet zo door, voelt heerlijk dat sporten en ik raad het iedereen aan om een sport te zoeken die bij je past.